1. OU-styrets mandat og sammensetning
Mandat:
Styret skal følge utviklingen i sektoren og forvalte midlene i samsvar med formålet innenfor følgende hovedområder:
Styret utarbeider for tariffperioden:
Styret skal holde tariffpartene løpende informert om sitt arbeid.
OU-styrets sammensetning:
OU-styret har i 2021 hatt følgende sammensetning:
Marit Halvorsen Hougsnæs (KA, leder)
Øystein Dahle (KA)
Anne Cecilie Andresen (KA)
Ingrid B. Tenfjord (KA)
Kai Nygård (Fagforbundet)
Simen Bjercke (Delta) / Irmelin Stødle (Delta)
Anders Hovind (Creo) vara: Thor Henning Isachsen (Creo)
Leiv Sigmund Hope (Diakonforbundet) vara: Harald Skarsaune (KUFO Kirkelig undervisnings-forbund)
OU-styret har i 2021 hatt 4 møter og har behandlet 48 saker.
Sekretariatsfunksjonen for styret er blitt ivaretatt av KA ved Silje L. Hjeldsbakken/Ingvild Engedal
2. Økonomi
OU-styret disponerer de midler som trekkes gjennom kronetrekket til kompetanseutviklingsformål, samt ubenyttede midler fra forrige år. For 2021 utgjorde kronetrekket kr. 3 250 164. Ubenyttet fra forrige år var kr. 1 899 535. OU-styret har til sammen hatt til disposisjon kr. 5 149 699 i 2021. Resultatet i 2021 viser et mindreforbruk på kr. 1 853 522. Dette overføres til arbeidet i 2022.
3. OU-styrets arbeid
Det ble i oktober 2020 brudd i forhandlingene på KA-sektoren. 10 av 22 fagforeninger gikk senere i streik. Partssamarbeidet gjennom OU-ordningene ble gjenopptatt etter at streiken ble avblåst medio januar 2021.
3.0 Kurs arrangert av OU-styret knyttet til lov og tariff
Det ble i 2021 avholdt få partssammensatte kurs grunnet koronasituasjonen.
Introduksjonskurset for ansatte i Den norske kirke ble ferdig utviklet i 2021, og er omtalt ovenfor.
I tillegg er det arbeidet med nettkurs/nettkursmoduler i arbeidstid og arbeidsplanlegging, nettbaserte moduler. Dette lanseres på nyåret i 2022.
Det ble satt av midler til kurs i «Rammer og regler». Dette arbeidet starte i 2021, men vil hovedsakelig jobbes med og gjennomføres i 2022.
Det ble også avsatt midler til utarbeidelse av kurs til administrativt personell, men arbeidet ble ikke påbegynt.
Det var avsatt midler til digital oppfølging av leirkurset holdt i 2020. Dette ble det ikke aktuelt å gjennomføre i 2021.
3.1 Fagutvalgene og driftsstyret
Hoveddelen av midlene i OU-ordningen går til drift av partssammensatte fagutvalg innenfor diakoni, kirkelig undervisning og kirkemusikk, og til drift av Kirketjener- og gravplasskolen.
Kompetansebehov for ansatte innenfor diakoni, kirkemusikk og kirkelig undervisning er kartlagt i 2021. Rapporten er lagt frem for OU-styret.
Det er utarbeidet egne årsrapporter for fagutvalgene og driftsstyret.
3.2 Stipendordninger
OU-styret har i 2021 hatt en utlysning av stipend med søknadsfrist 1. november. Stipendet var til nærværsarbeid i barnehagesektoren. Det ble avsatt kr. 50 000 til nærværsarbeidet, og midlene ble fordelt på to prosjekter, Amicus barnehage og Haugar barnehage.
3.3 Lederutvikling
OU-styret vedtok i februar 2021 å subsidiere arbeidstakere i fellesråd/menighetsråd som ønsket å delta på KAs lederutviklingsprogram med 5 000,- per deltaker. Det ble utbetalt for 15 deltakere, samlet 75 000,-.
3.4 Ledsagerprogrammet
I 2021 var det ingen ledsagere fra kirkelige fellesråd i Palestina/Israel som søkte om midler fra OU.
3.5 Informasjonsarbeid
OU-styret legger ut møtereferater, rapporter og annen informasjon om styrets arbeid på nettstedet www.ouinfo.no. Partene er oppfordret til å bruke aktuelt stoff fra www.ouinfo.no aktivt i informasjon til sine medlemmer.
Nytt i 2021 er utsending av nyhetsbrev. Det har i 2021 blitt sendt ut 3 nyhetsbrev med informasjon fra OU1-styret, fagutvalgene og driftsstyret.
3.6 E-læringsplattform og introduksjonskurs for ansatte i Den norske kirke
Storsatsningen for OU-styrene har vært å få etablert et introduksjonskurs for ansatte i Den norske kirke. Introduksjonskurset ble lansert i desember 2021, og består av 7 moduler. Målet med kurset er å gi en grunnleggende innføring i viktige temaer for alle som skal begynne å jobbe i kirken eller som har jobbet der en stund og kan trenge en oppfrisker. Det skal også bygge stolthet over å jobbe i kirken, samt skape økt forståelse mellom faggruppene for de forskjelliges bidrag i kirkens arbeid.
Kurset er myntet på alle faggrupper: Kirkegårdsarbeidere, prester, kontoransatte, diakoner, undervisningsansatte, kirkemusikere, kirkeverger/daglig ledere og kirketjenere m fl. Det kan også være nyttig for nyansatte på bispedømmekontorer og i Kirkerådet.
Det kan være 250 brukere samtidig, og man beregner inntil 1 måned per bruker for å gjennomføre kurset.
3.7 Barnehagevirksomhet
For barnehagevirksomhetene har det i 2021 blitt lyst ut og tildelt to stipend til nærværsarbeid, til Amicus og Haugar barnehager.
3.8 Konsultasjoner
Det ble avholdt en konsultasjon på Leangkollen i august 2021. Det var 17 deltakere med temaene Arbeidslivet under koronatiden – Erfaringer og veien videre, Forslag til ny organisering av Den norske kirke – Müller-utvalgets utredning, Veien fremover for OU – samarbeidet på KA-sektoren og medbestemmelse. Målsettingen med konsultasjonen er å bidra til god samhandling mellom partene sentralt ved å skape en møteplass for diskusjon og refleksjon over temaer av felles interesse.
3.9 Tillitsvalgtopplæring
OU-styret innvilget midler til Fagforbundet, Delta, Creo, KUFO, Presteforeningen og Diakonforbundet til tillitsvalgtopplæring. Totalt ble det tildelt kr 350 000 etter søknad fra de respektive organisasjonene.