19.02.2025
Årsrapport OU1 2024

Rapporten inneholder informasjon om OU-styrets arbeid i 2024, samt fagutvalgene innen diakoni, kirkelig undervisning, kirkemusikk og driftsstyret for kirketjener- og gravplasskolen.

1. OU-styrets mandat og sammensetning

Mandat 2024:

Styret skal følge utviklingen i sektoren og forvalte midlene i samsvar med formålet innenfor følgende hovedområder:

  • nasjonale opplæringstiltak
  • forberedelse, tilrettelegging og utvikling av tiltak som kan stimulere de lokale partene til å følge opp kompetanseutvikling i virksomheten
  • omstilling i kirkelig område særlig aktualisert i kjølvannet av pågående endringer i relasjonen mellom stat og kirke med fokus på informasjon, motivasjon og bred medvirkning i prosessene
  • utvikling i kirkelig område med fokus på erfaringsutveksling og kvalitetssikring
  • informasjon om lov- og tarifforhold
  • tiltak som kan fremme samarbeid mellom partene.

 

Styret utarbeider for tariffperioden:

  • planer for sitt arbeid
  • budsjett for de inntrukne midlene
  • rapport og regnskap for styrets arbeid

 

Styret skal holde tariffpartene løpende informert om sitt arbeid.

 

OU-styrets sammensetning:

OU-styret har i 2024 hatt følgende sammensetning:
Marit Halvorsen Hougsnæs (KA, leder), Marit B. Lågøyr (KA), Anne Cecilie Andresen (KA) og
Ingrid B. Tenfjord (KA), vara: Eldbjørg L. Ekre (KA), Karianne Hansen Heien)/Hanne Kolby (Fagforbundet, Irmelin Stødle/Erlend Malme (Delta) vara: Simen Bjercke (Delta), Cathrine Nyheim/Hans Ole Rian (Creo) vara: Thor Henning Isachsen (Creo), Harald Skarsaune (KUFO Kirkelig undervisningsforbund).

Sekretariatsfunksjonen for styret er blitt ivaretatt av KA ved Ingvild Engedal.

OU-styret har i 2024 hatt fire møter og behandlet 41 saker.

OU-styret har i tillegg arrangert en konsultasjon sammen med OU2-styret, og har hatt ett felles møte med OU2-styret.

 

 

2. Økonomi

OU-styret disponerer de midler som trekkes gjennom kronetrekket til kompetanseutviklingsformål, samt ubenyttede midler fra forrige år. For 2024 utgjorde kronetrekket kr. 3 732 091. Ubenyttet fra 2023 var kr. 911 580. OU-styret har til sammen hatt til disposisjon kr. 4 643 671. Resultatet i 2024 viser et mindreforbruk på kr. 909 939. Dette overføres til arbeidet i 2025. 

 

3. OU-styrets arbeid

3.0 Kurs arrangert av OU-styret

«Introduksjonskurs for ansatte innen kontor og administrasjon» ble i 2024 arrangert sammen med en «fagdag» for samme målgruppe. Dette ble arrangert som en tredagers samling i september, hvorav to dager ble gjennomført for nyansatte innen kontor og administrasjon med 15 deltakere, og en uavhengig fagdag med 30 deltakere.

Det ble gjennomført 2 kurs i «Rammer og regler» med totalt 83 deltakere. Kursserien startet i 2023.

3.1 Fagutvalgene og driftsstyret

Hoveddelen av midlene i OU-ordningen går til drift av partssammensatte fagutvalg innenfor diakoni, kirkelig undervisning og kirkemusikk, og til drift av Kirketjener- og gravplasskolen.  

Årsrapportene for fagutvalgene og driftsstyret følger vedlagt.

3.2 Stipendordninger

OU-styret har i 2024 hatt tre utlysninger av stipend.

Individuelt stipend til yrkesgrupper som ikke får stipend via fagutvalgene / driftsstyret

Stipendets formål var å bidra til kompetanseheving innen eget fagområde. 11 personer søkte individuelt stipend, og 7 personer fikk utdelt 15 000 kr hver, totalt kr 105 000.

Stabsprosjekt – organisasjoner og fellesråd
Stabsstipend ble lyst ut for organisasjoner og fellesråd. Stipend til staber ble lyst ut med fokus på tiltak knyttet til å øke samhandling på tvers i stabene enten ved arbeid for å fremme likestilling og hindre diskriminering på den enkelte arbeidsplass eller arbeid for å fremme «Bærekraftsutvikling for arbeidsplasser», i tråd med bestemmelsen i Hovedavtalen på KA-sektoren.

Det var en utlysning av stabsstipend med søknadsfrist 1. mai. Det ble totalt mottatt 7 søknader, og det ble utdelt 5 stipend på til sammen kr 107 000.

Nærværsarbeid i barnehager
Dette stipendet hadde søknadsfrist 13. november, og var til nærværsarbeid i barnehagesektoren. Det ble avsatt kr. 25000 til nærværsarbeidet, og midlene ble fordelt på Ullern menighetsbarnehage Holgerslyst og Rishaven menighetsbarnehage.

 

 

3.3 Lederopplæring

OU-styret vedtok å subsidiere arbeidstakere omfattet av OU1-ordningen som ønsket å delta på KAs lederutviklingsprogram med 5000,- per deltaker, og det deltok 12 deltakere høsten 2024, i tillegg til å subsidiere kurset Sammen om å lede.

3.4 Ledsagerprogrammet

I 2024 ble det tildelt midler til at en person kan delta på ledsagerprogrammet. Vedkommende kunne ikke reise av sikkerhetshensyn i 2024, og midlene overføres til 2025.

3.5 Informasjonsarbeid

OU-styret legger ut møtereferater, rapporter og annen informasjon om styrets arbeid på nettstedet www.ouinfo.no. Partene er oppfordret til å bruke aktuelt stoff fra www.ouinfo.no aktivt i informasjon til sine medlemmer.

Det har i 2024 blitt sendt ut 5 nyhetsbrev med informasjon fra OU1-styret, fagutvalgene og driftsstyret.


3.6 E-læringsplattform og introduksjonskurs for ansatte i Den norske kirke

Målet med kurset er å gi en grunnleggende innføring i viktige temaer for alle som skal begynne å jobbe i kirken eller som har jobbet der en stund og kan trenge en oppfrisker. Kurset er myntet på alle faggrupper: kirkegårdsarbeidere, prester, kontoransatte, diakoner, undervisningsansatte, kirkemusikere, kirkeverger/daglig ledere og kirketjenere m fl. Det kan også være nyttig for nyansatte på bispedømmekontorer og i Kirkerådet. I 2024 startet 84 personer på kurset, og 12 fullførte det.

Introduksjonskurset har vært brukt i mange sammenhenger i løpet av 2024, og dannet blant annet grunnlag for introduksjonskurset for ansatte innen kontor og administrasjon, kirkelig undervisning, diakoni og kirkemusikk. Flere av filmene har også vært brukt inn i opplæringen av de nye menighetsrådene. Det var satt av midler til å utvikle en modul 9, dette arbeidet er utsatt til 2025.

3.7 Barnehagevirksomhet

For barnehagevirksomhetene har det i 2024 blitt lyst ut og tildelt to stipend til nærværsarbeid, som omtalt under stipend.

3.8 Konsultasjoner

Det ble avholdt en konsultasjon i 2024. Den ble arrangert sammen med OU2-styret over to dager på Holmen Fjordhotell 10.-11. september med 25 deltakere. Temaet var kunstig intelligens samt involvering og medbestemmelse når ulike arbeidsgivere samarbeider. Målsettingen med konsultasjonene er å bidra til god samhandling mellom partene sentralt ved å skape en møteplass for diskusjon og refleksjon over temaer av felles interesse.

3.9 Tillitsvalgtopplæring

OU1-styret bevilget midler til Delta, Creo og Unio-forbundene/KUFO til tillitsvalgtopplæring. Totalt ble det tildelt kr 413 000 etter søknad fra de respektive organisasjonene.

 

3.10 Fellestiltak med OU2

OU1- og OU2-styrene arrangerte felles OU-konsultasjon i september som omtalt ovenfor. I tillegg ble det holdt et felles styremøte i november med fokus på fremtidige fellestiltak. Det ble her besluttet at styrene velger ut to personer og setter av en pott til fellestiltak. Arbeidet legges til 2025 med mål om å legges frem på OU-konsultasjonen i september 2025.

3.11 Kompetansekartlegging

Det ble gjennomført en Kompetanseundersøkelse blant arbeidstakere og arbeidsgivere blant kirkelige fellesråd i mars/april 2024. Det kom totalt inn 1198 svar. Det har vært jobbet med hovedrapporten og delrapportene. Styret har hatt saken oppe på alle møter i 2024. Saken følges opp i 2025.

3.12 Annet

OU1-styret vedtok å subsidiere arbeidstakere omfattet av OU1-ordningen som ønsket å delta på Arbeidsveilederutdanningen. To personer har benyttet seg av dette tilbudet om subsidier.

 

Årsrapport for Fagutvalget for diakoni (FUD) 2024 

FUD har bestått av følgende medlemmer i 2024: Andreas Andersen (KA) (leder), Ann Kristin Eidsvåg (Diakonforbundet), Brita Bye (Diakonforbundet), Andrea Hunger (KA) og Sigrid Flaata (KR).

Sekretær Linn Maria Kierulf (Jon Håkon Øen fra 1. september) 

Fagutvalget for diakoni har hatt5 møter i 2024.

FUD deltok på felles fagdag for fagutvalgene for kirkemusikk, undervisning og diakoni og var medarrangør på innføringskurs for nytilsatte arrangert av KA og IKO der nye diakoner og diakonimedarbeidere deltok.  

FUD delte ut stipender for 160 050 kroner til 21 diakoner/diakonimedarbeidere som søker støtte til ulike kompetansehevingstiltak.

FUD delte også ut to stipend på 25 000 kroner til ansatte som tar PKU.  

Jon Håkon Øen, sekretær

Fagutvalg for Diakoni 

Årsrapport for Fagutvalg for kirkelig undervisning

Årsrapport for Fagutval for kyrkjeleg undervisning (FKU), 2024 

Medlemmar i FKU i 2024:

  • Anny Holien (Leiar)
  • Bente Engen Øye (arbeidstakarrepresentant, permisjon frå oktober)
  • Fredrik Røste (arbeidsgjevarrepresentant)
  • Harald Skarsaune (arbeidstakarrepresentant, til 1. oktober)
  • Lene Beate Nordengen (arbeidstakarrepresentant, frå 1. oktober)
  • Christfried Kaul (arbeidsgjevarrepresentant)
  • Kjersti Kolbjørnsrud (Kyrkjerådet)

Fagsekretær har vært Eldbjørg Leinebø Ekre (KA) (til 1. oktober) og Asbjørn G. Håkonseth (IKO) (frå 1. oktober).

Møteverksemd
FKU har i 2024 hatt seks møter og handsama 43 saker. Fire av møta var digitale, og to var fysiske møter. I tillegg har det vore gjennomført AU-møter rundt tildeling av stipendmidlar og saker som må vurderast undervegs. AU i FKU har bestått av fagsekretær, leder og KUFOs representant. FKU deltok i september på felles fagdag på Kirkens hus for OU1/fagutval for diakoni (FUD), kyrkjemusikk (FUM) og undervisning (FKU). Tema var samskaping og KR sitt arbeid med kompetanse innan dei relevante fagområda.

OU-stipend
Det er delt ut 4 individuelle OU-stipend.

 

Formål

Stipendstørrelse

1

Fullføre studier til menighetspedagog

16 000 (høst 2024 og vår 2025)

2

Fullføre studier til menighetspedagog

8000 (vår 2025)

3

Musica Sacra. Musikk/direksjon/barnekor, mm.

5000

4

Hospiteringsstipend

5000

 

Totalt

34 000

 

Det var satt av 60 000 i budsjettet til individuelle OU-stipend. Av dei midlane som ikkje vart fordelt, innvilga FKU eit OU-tilskudd til Kyrkjeleg fellesråd i Trondheim, for eit kompetansetiltak om formidling i samband med eit konfirmanttreff i Nidarosdomen. FKU får rapport frå dette tiltaket i slutten av januar 2025.

Tiltak innan etter- og vidareutdanning:

Innføringskurset for tilsette innan undervisning og diakoni
FKU gjennomførte i samarbeid med FUD for sjette gong det årlege innføringskurset for nye tilsette innan undervisning og diakoni. 13 undervisningstilsette og 4 diakonar/diakonimedarbeidarar deltok på kurset som var på Scandic Vulkan (dag 1 og dag 3) og på IKO Kirkelig pedagogisk senter (dag 2).

Pilotprosjektet «Liturgiske smakebiter» ved MF
MF har fått oppdrag frå FKU om å utvikla læringsvideoar med formål om å gi ein grunnleggande liturgisk kompetanse for undervisningstilsette. Målgruppa er dei som manglar slik kompetanse, men også for dei som treng ein «oppfriskar». Prosjektet var planlagt ferdig før årsskiftet, men vart forseinka frå MF si side. FKU har satt av midlar i budsjettet for 2025 til å støtte regionale samlingar der videoane kan brukast som læringsressursar og utgangspunkt for øvingar og samtalar.

Møte med dei teologiske og pedagogiske utdanningsinstitusjonane/lærestadane
Fagsekretær har jamleg dialog med lærestadar og kompetansemiljø i høve utvikling av kurs og kompetansetiltak. Det har i 2024 ikkje vore møter av overordna strategisk karakter.

Besøk av fagpersonar i FKU
Bispemøtet v/rådgiver Thomas Berbom.
Gjennomgang av EVU for prestar i rettssubjektet Den norske kyrkja. Samtale om tverrfaglegheit og mulige samarbeid.

Saker som har vore drøfta:

Promotering av OU-arbeidet
Er oppe jamleg til påminning, drøfting og forbetring. Det er ei forståing hos alle partar at det er eit felles ansvar å gjere OU-arbeidet kjent. Informasjon skjer primært gjennom KA, OU, KUFO/fagforeining, Kyrkjerådet og arbeidsgjevar.

Kvalifiseringsstipend til kyrkjelydspedagog eller kateket
Våren 2024 forvalta FKU på vegne av KA og på oppdrag frå Kyrkjerådet, kvalifiseringsordning til kyrkjelydspedagog og kateket. Hausten 2024 tok Kyrkjerådet over ansvaret for å forvalte denne ordninga. I overføringa av stipendordninga bidrog FKU med sine erfaringar om ordninga. Kyrkjerådet har valt å vidareføre kvalifiseringsordning til kateket, mens ordninga for kyrkjelydspedagog er tatt bort. FKU er opptatt av å følgje med på ordninga, da den er ei viktig rekrutteringssak.

Periodeplan for 2022-2025
Periodeplanen er tidvis oppe til samtale. Planen byggjer på kompetanseundersøkinga som fagutvala gjennomførte i 2021, i tillegg til faglege innspel og drøftingar i FKU.

OU1/Kompetanseundersøking 2024
I 2024 vart det gjennomført ei omfattande kompetanseundersøking. FKU jobba aktivt med råmaterialet og delrapporten for undervisningstilsette (kateket/kyrkjelydspedagog/(undervisings)prest/kyrkjelydsarbeidar). Rapporten vil bli tatt med inn i vidare arbeid i FKU.

Delingsrunde i FKU
FKU startar alle møter med ei delingsrunde. Det gir FKU eit oversiktsbilete over kva som rører seg i feltet, og eit grunnlag for å tenke strategisk om kompetansetiltak innan kyrkjeleg undervisning og læring. Felles kunnskapsgrunnlag gir FKU kompetanse i å gjere gode prioriteringar i utvikling av tiltak.

Årsrekneskap:
FKU har brukt 388 236 kr i 2024.

I budsjettet for 2024 fekk FKU tildelt 420 000 kr, dette vart i løpet av budsjettåret regulert til 382 000. Denne budsjettreguleringa vart ved ein feil ikkje inkludert i ei prognose mot slutten av året, og dermed vart resultatet eit overforbruk på 6 236 kr.

Asbjørn Håkonseth, sekretær FKU

Årsrapport for Kirketjenerskolen og Gravplasskolen 2024


I 2024 har driftsstyret for Kirketjenerskolen og Gravplasskolen bestått av leder Ingrid Staurheim (KA), Edgar Budeng Larsen (KA), Bjart-Magnus N. Rosvold (KA), Sonja Russevåg-Raava (Delta), Bjarne Kjeldsen (Fagforbundet) og Marianne Brattsveen (Fagforbundet). Anja Høiby-Nikolaisen (KA) har vært sekretær.

Det ble holdt 4 møter i driftsstyret i 2024 (alle digitalt). Det har i 2024 blitt holdt tre arrangementer i regi av driftsstyret; «Møte med mennesker», «En verdig gravferd for alle» og «Fagdager for kirketjenere og gravplassarbeidere». Sistnevnte ble gjennomført i Bergen 6.-7. november med om lag 90 deltakere fra hele landet. For driftsstyret har lanseringen av den nye Kirketjenerskolen, samt arbeid med etablering av krematorieskole, vært viktige arbeidsområder.

Lansering av Kirketjenerskolen

I 2023 ble revisjonen av Kirketjenerskolen ferdigstilt og i januar 2024 ble den nye Kirketjenerskolen lansert og åpnet for studenter. Modul 1 – 5 (tidligere modul 1-2) finnes nå på læringsplattformen Learnifier og administreres selv av sekretariatet. Modul 6 «Møte med mennesker (tidligere modul 3) er også planlagt inn i Learnifier fra 2025.

Krematorieskolen

Driftsstyret har av OU1-styret blitt bedt om å ta ansvar for utviklingen av Krematorieskolen, i samarbeid med Norsk forening for gravplasskultur. Dette har vært en viktig del av driftsstyrets arbeid i 2024. Bl.a. har Ingrid Staurheim og Bjarne Kjeldsen som en del av arbeidet deltatt på krematorieutdanninger i Sverige og Danmark.

Stipender til gjennomføring av Kirketjenerskolen 1-5

I 2024 ble det av driftsstyret vedtatt at det skal utlyses stipend på kr. 2000,- for gjennomføring av Kirketjenerskolen 1, 2, 3, 4 eller 5 to ganger årlig, med søknadsfrist 15.mai og 15.november. I budsjettet var det satt av en ramme på kr. 70 000,- til disse stipendene. Innvilget stipend blir utbetalt når søkeren har gjennomført modulen vedkommende har fått innvilget stipend for.

På våren kom det inn 37 søknader. Én av søkerne var ikke kvalifisert, grunnet sin stilling (ikke kirketjener/arbeidstaker). De resterende 36 søkerne mottok stipend, men grunnet det høye antallet søkere ble tildelingssummen for de fleste av søkerne kr. 1000,-. 4 søkere fikk innvilget fullt stipend på kr. 2000,-.  Totalt ble det innvilget kr. 40 000,- på vårutlysningen. Innen årsslutt ble det utbetalt kr. 28 000,- av disse. Grunnen til differansen mellom innvilget sum og utbetalt sum, var at noen søkere sa i fra seg stipendet sitt og at noen søkere ikke gjennomførte sin modul innen fristen.

På høsten kom det inn totalt 29 stipendsøknader fordelt på modulene 1-5. 18 av disse søknadene på kr. 2000,- ble innvilget (totalt kr. 36 000,-), mens 11 søknader ble avslått. Disse fikk avslag pga. at (1) søkeren allerede hadde gjennomført modulen det ble søkt for, (2) søkte stipend til flere moduler eller (3) allerede hadde mottatt stipend på vårutlysningen (det var ikke økonomisk ramme til å tildele flere stipend pr. søker). Ingen av disse stipendene ble utbetalt innen årsslutt. Søkernes frist for gjennomføring av modul for utbetaling av stipend er i mai 2025.

Studenter/deltakere ved Kirketjenerskolen og Gravplasskolen

Kirketjenerskolen 1
I 2024 kom det 68 oppmeldinger til modul 1. 43 studenter har gjennomført modulen i 2024.

Kirketjenerskolen 2
I 2024 kom det 25 oppmeldinger til modul 2. 12 studenter har gjennomført modulen i 2024.

Kirketjenerskolen 3
I 2024 kom det 12 oppmeldinger til modul 3. 9 studenter har gjennomført modulen i 2024.

Kirketjenerskolen 4
I 2024 kom det 15 oppmeldinger til modul 4. 8 studenter har gjennomført modulen i 2024.

Kirketjenerskolen 5
I 2024 kom det 20 oppmeldinger til modul 5. 12 studenter har gjennomført modulen i 2024.

 

Gravplasskolen 1
Det ble i 2024 som vanlig holdt ett kurs bestående av to samlinger og det var 16 deltakere på kurset. 15 av disse gjennomførte begge samlinger og hjemmeoppgave.

Gravplasskolen 2
Modul A: Kurs i praktisk gravplassdrift:
Det ble holdt to kurs i 2024, i hhv. april og oktober. Totalt var det 63 deltakere på kurset.
 

Modul B: En verdig gravferd for alle:
Det ble holdt ett kurs i 2024 og det var 28 deltakere som gjennomførte kurset.

Avsluttende prøve:
For å fullføre Gravplasskolen 2, må en avsluttende teoriprøve bestås. 10 personer har bestått denne prøven i 2024.

Kirketjenerskolen6/Gravplasskolen 3 (Møte med mennesker)
Det ble avholdt ett sentralt kurs i 2024. 23 deltakere deltok og gjennomførte kurset. 

Det er solgt 4 «Møte med mennesker»-kurspakker. Det er meldt inn til driftsstyret at 74 personer har gjennomført kurset lokalt i 2024.

 

 

Statistikk

Kirketjenerskolen

Oppmeldinger

Gjennomført

 

Modul 1

 

2024

68

43

 

Modul 2

 

2024

25

12

 

Modul 3

 

2024

12

19

 

Modul 4

 

2024

15

8

 

Modul 5

 

2024

20

12

 

Totalt

 

2024

 

5

 

Gravplasskolen

 

 

 

 

 

Del 1

     

 

       

 

1. samling

2. samling

Hjemmeoppgave

Gjennomført

2024

16

15

15

15

2023

17

16

16

16

2022

10

21

20

20

2021

12

12

12

12

2020

0

0

0

0

 

Gravplasskolen

 

 

 

 

Gravplasskolen

totalt

 

Del 2

   

 

 

Modul A

Modul B

Avkrysningsprøve

 

 

Gjennomført

Gjennomført

Gjennomført

 

2024

63

28

10

10

2023

60

25

6

6

2022

60

37

15

8

2021

0

58

6

7

2020

0

0

0

0

 

Møte med mennesker

 

 

 

 

Solgte kurspakker

Solgte ekstrapakker

Registrert gjennomført

2024

4

0

97

2023

5

0

120

2022

4

0

29

2021

4

0

58

2020

5

0

5

Årsrapport for 2024 Fagutval for kyrkjemusikk (FUM) 

Medlemmar i FUM i 2024: Jannicke Greipsland (KA), Liv Kari Bru (KA) t.o.m 29.02.24), Vidar Hoel (Creo) Thor Henning Isachsen (Creo), Mathias Gillebo (Kyrkjerådet) og Bernt Nordset (ekstern fagperson).  

Eldbjørg Leinebø Ekre (KA) og Anders Hovind (oktober-desember), fagsekretær. 

Møteverksemd:
FUM har i 2024 hatt 4 møter, (alle fysisk) og handsama 32 saker. I tillegg var det møter i eit mindre utval (fagsekretær, leder og ekstern fagperson) rundt tildelingar av stipend. Fagsekretær og leiar har jamleg kontakt mellom møta, i praksis eit uformelt AU. FUM deltok på felles fagdag for fagutvala for diakoni (FUD), kyrkjemusikk (FUM)og undervisning (FKU). Tema var tverrfagleg kompetanse og innovasjon.

Stipendtildelingar:
Det er delt ut OU-stipend til 41 kyrkjemusikare til deltaking på Nordisk kyrkemusikksymposium Noen fellesråd tar turen som en gruppereise (Kyrkjelig fellesråd i Trondheim, Tromsø kfr, Malvik kfr, Sør-Innherrad kfr).

1 gruppestipend til Kristiansand kyrkjelige fellesråd for å sende 16 kyrkjemusikere til studietur til Amsterdam (32 000) og 1 gruppestipend til felles fagdag for Borg og Tunsberg bispedømmer (20 000), og et individuelt stipend på kr. 5000.

Det er delt ut flere stipend enn budsjettert hovedsaklig grunna Nordisk kyrkjemusikksymposium i København - som er ein viktig møtestad for kyrkjemusikarar frå heile Norden med 650 påmelde.

 
Tiltak innan etter- og vidareutdanning:  

Kurs i rytmisk kyrkjemusikk ved NMH/NLA
Kurset ble gjennomført ved NMH og NLA våren 2024, 2 dagars kurs i januar og mars. 18 personer deltok. Dette er et kurs som NMS og NLA gjennomfører på bestilling fra FUM. Kurset ble gjennomført for tredje gang.

Videobasert opplæring og live-undervisning i rytmisk kyrkjemusikk
Det var samarbeid med kantor Håvard Sveås også i 2024. Gjennom Spenstig Sakral formidlar kantor Håvard Sveås nyskapande orgelmetodikk gjennom tilgang på ein serie læringsvideoar og «live»-undervisning i sanntid gjennom undervisningsverktøyet zoom. Undervisninga spenner over tema som salmearrangement, motettar til kor, songar til trusopplæring, barnekor og ungdomskor, salmar arrangert for band, samspel i band, mm. Kompetansetiltaket Spenstig Sakral er ein viktig bidragsytar til det breie kyrkjemusikalske landskapet. I tillegg til læringsvideoene ble det gjennomført 4 digitale undervisningssamlingar. Kursa vart evaluerte i ein liten spørjeundersøking med svært gode resultat.

Møte med dei kyrkjemusikalske utdanningsinstitusjonane
Fagsekretær har jamleg dialog med lærestadar og kompetansemiljø i høve utvikling av kurs og kompetansetiltak. Det har i 2024 ikkje vore møter av meir overordna strategisk karakter.

Besøk av fagpersonar i FUM
Bispemøtet v/rådgiver Thomas Berbom.

  • Gjennomgang av EVU for prestar i rettssubjektet Den norske kyrkja. Samtale om      tverrfaglegheit og mulege samarbeid.
  • Vigsling av kantor og korleis dette kommuniserast frå biskopane

Møte med bispedømmerådgiverne (Teams)

Det ble uttrykt ønske om jevnlige møter mellom FUM og rådgivarane. Blant tema som var oppe til drøfting var disse:

  • Kompetanseutvikling
  • Hva er bispedømmerådgivernes mandat?
  • Hvordan heve statusen til kyrkjemusikk?
  • Regulære møter FUM og rådgiverne?
  • Behovet for en ny rammeplan i forb. m. implementering av Kirka vår – plan for arbeidet i soknet.

Andre saker som har vore drøfta:

Promotering av OU-arbeidet
Er oppe jamleg til påminning, drøfting og forbetring. Det er ei forståing hos alle partar at det er eit felles ansvar å gjere OU-arbeidet kjent. Informasjon skjer primært gjennom KA, OU, Creo/fagforeining, Kyrkjerådet og arbeidsgjevar.

Periodeplan for 2022-2025
Periodeplanen er på overordna nivå og gir rammer for arbeidet både på kort og lang sikt. Planen byggjer på kompetanseundersøkinga som fagutvala gjennomførte i 2021, i tillegg til faglege innspel og drøftingar i FUM. OU1/Kompetanserapport for kyrkjemusikarar for 2024, er drøfta i FUM og vil legge grunnlag for videre arbeid. Etterspurde tiltak er innarbeida i kursplan for 2025

Delingsrunde i FUM
FUM startar alle møter med ei delingsrunde. Det gir FUM eit oversiktsbilete over kva som rører seg i feltet, og eit grunnlag for å tenke strategisk om kyrkjemusikken si rolle i Den norske kyrkja. Felles kunnskapsgrunnlag gir FUM kompetanse i å gjere gode prioriteringar i utvikling av tiltak.

Rekruttering til kyrkjemusikaryrket
Kyrkjerådet har i løpet av 2024 tatt over arbeidet med kvalifiseringsstipend til kantor. FUM har bidratt inn i arbeidet med vidareføring av ordninga i Kyrkjerådets regi. FUM er generelt opptatt av rekruttering til kyrkjemusikalske yrker.

Årsrekneskap
FUM fekk tildelt kr. 715 000 for 2024. Dette vart regulert til 695 000. Av dei tildelte midlane nytta vi kr. 689 518.

 

Eldbjørg Leinebø Ekre (januar til september) og Anders Hovind
Fagsekretærar Fagutvalg for kyrkjemusikk

 

 

 
Powered by Cornerstone